București cotidian. Viața în 7 cartiere, 2020, era o serie de emisiuni care explorau viața de zi cu zi în diverse cartiere ale Bucureștiului. Această serie a luat naștere în contextul izolării în timpul pandemiei și a schimbării temei inițiale către urgența climatică. Pe durata lunilor de izolare, oamenii au petrecut mult timp acasă și au fost limitați în deplasarea în zonele cunoscute din centrul orașului. Astfel, s-a evidențiat importanța îmbunătățirii vieții cotidiene la nivel de proximitate, în cartierele orașului.
Emisiunile explorează diferite cartiere și aduc în prim-plan nevoile specifice ale acestora. Dezbaterile implică specialiști din diverse domenii, cum ar fi sociologi, strategi, urbanisti, dar și persoane care trăiesc în aceste cartiere. Fiecare emisiune este ghidată de un riveran local, care oferă informații și perspectiva sa asupra zonei respective.
Printre cartierele abordate se numără
Icoanei, (Centrul și centrele),
Cișmigiu și Poezia Vecinătăților,
Uranus Rahova – Înapoi în viitor,
Kiseleff 1 Mai, Parc și Muzee,
Grivița Giulești – Ateliere și cinematografe, și
Vatra Luminoasă – Cartier 2.0.
Scopul emisiunilor este de a evidenția nevoile și potențialul fiecărui cartier, de a promova implicarea comunității și de a contribui la dezvoltarea urbană durabilă și la îmbunătățirea calității vieții în toate cartierele orașului București.
Această serie de emisiuni a facut parte din evenimentul Street Delivery București, organizat de Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din România, susținută prin proiectul strategic al OAR finanțat prin #TimbrulDeArhitectură.
“Din Cotroceni în Ferentari și din Titan în Dorobanți, fiecare cartier are nevoi, are locuri “bune” și “rele”, are oamenii săi. Explorăm, împreună cu 3 invitați pricepuți din diferite domenii – strateg, psihiatră, brancardier, avocată, sociolog, croitoreasă, stylist, urbanistă, taximetrist. La fiecare cartier, ne îndrumă un riveran.”
Ce vrem:
- Un oraș mai plăcut în toate cartierele, nu mutarea centrului de greutate într-o zona care funcționează acum. Vrem să funcționeze fiecare cartier, să trăiești bine în el, să fie siguranță, sănătate, cultură peste tot, nu doar in centru si 100% susținut din bugetul de stat.
- Vrem walkability, un oraș in care sa te plimbi cu drag, nu pietonalizare, care e in sine o capcana, omorând magazinele și, odată cu ele, fluxul de pietoni.
- Politici publice, program oficial susținut de primărie. Odată cu molima nu trece și urgența. Vrem siguranță publică și sănătate publică. Designul e doar un instrument.
Siguranță, confort, sănătate publică, cultură – nu se exclud, ci se sprijină reciproc. Direcția de azi e inevitabila. Covid doar a accelerat ceva care oricum trebuia să se întâmple. - Dialogul cu societatea civila. De salutat că primăria a început sa asculte de organizații ale societății civile, OAR demult luptă pt îmbunătățirea calității vieții urbane, ideea e bună, dar alegerea zonelor încă nu e ideala și riscă să genereze o opoziție vehementă-> Cum facem ca inițiativa bună să fie susținută de o dorința legitimă a locuitorilor?
- Planul de mobilitate. Calmarea traficului, reducerea, nu desființarea lui: aprovizionarea și riveranii sunt tot trafic. În weekend centrul e chiar plăcut. Doar în weekend însă, ar fi deci păcat să li se ia tocmai asta. Iar traficul principal e generat dimineata de miscarea dinspre cartierele-dormitor din sud catre zona de birouri din nord.
Cartea Bucuresti Sud.