Distrugeri nenatural de ordonate
Intre timp am aflat, cum imi dorisem, mai multe despre casa.
Dl. Pippidi scrie in Dilema Veche nr. 261 – 18 februarie 2009:
Casa a fost a pictorului G.D. Mirea şi, mai tîrziu, a colonelului Radu Miclescu. Se găseşte la nr. 33 din Şoseaua Kiseleff. Ceea ce a fost o mare grădină, acum în paragină, este un teren bun de construit care a stîrnit lăcomia afaceristului care a cumpărat casa. Cît timp se prelungeşte procesul în jurul acestei proprietăţi, operaţii nocturne se desfăşoară acolo ca să grăbească ruinarea. (…)
Am auzit că, într-unul din primele interviuri prin care şi-a declarat intenţiile cu care şi-a luat în primire funcţia, noul ministru al Culturii şi al Patrimoniului s-a referit la această casă. Fusesem de altfel informat că vor începe demersurile oficiale pentru exproprierea ei. De atunci însă trecuse multă vreme şi distrugerea nu s-a oprit. Fotografiile arată brutal ceea ce, de pe stradă, trecătorul doar zăreşte: acoperişul spintecat, geamurile sparte, bolţile rupte. Casa a avut o “grădină de iarnă” (cum ar fi lipsit? este un element caracteristic al arhitecturii de la 1900, acolo se întîlneau personajele lui Oscar Wilde), o seră cu pereţii de sticlă, acum făcuţi ţăndări. Din toate părţile, o vegetaţie nebună a împresurat şi se strecoară înăuntru. În pivniţă erau ciuperci de pe cînd trăia bătrînul colonel. Elanul cu care se revarsă viaţa sălbatică nu poate fi stăpînit.
Planseu smuls
Proprietarii de atunci, familia Miclescu, trebuisera sa-si abandoneze posesiile prin 1948, dupa cum rezulta din articolul aparut in Evenimentul de Botosani.
Casa nu a fost niciodata nationalizata, ci ocupata. Totusi, proprietarul a trebuit sa faca proces pentru a o recastiga. A pierdut la primele doua infatisari. Cand a vrut sa faca recurs, i s-a pus in vedere ca risca sa piarda totul, din cauza unui amendament la lege adus pe vremea presedintelui Iliescu. Atunci, considerand ca nu merita riscul si eforturile, s-a vazut nevoit s-o vanda, impreuna cu un alt teren, pentru mai putin de 10% din valoarea casei. Asta se intampla in 1994-96.
Casa purta stricaciuni de la cutremurul din 1977 si nu a fost reparata cum trebuie, dar in pivnita au fost pusi stalpi de sustinere.
Stie cineva mai multe despre zvonul cu expropierea ei?
Partea 1: Imagini din trecut
Casa Colonelului, Andrei Pippidi, Articol in Dilema Veche, nr.261 2009-02-18 |
Imagini mai noi pe Reptilianul – un blog curajos de explorare urbana
mie mi-au dat lacrimile vazand pozele astea.
Si nu esti singura Maria…Cred ca tuturor ni se intampla acelasi lucru vazand splendoarea de pe Kiseleff. De fiecare data cand sunt in tara ma duc sa o vad si nu am avut niciodata curajul sa intru nici macar in curte. Inca sper sa se refaca si sa i se dea stralucirea de odinioara, insa pana atunci imi folosesc imaginatia si poate ca si prefer sa o vad asa cum a fost sinu cum a devenit distrusa de comunisti si de cei care nu au stiut sa aprecieze norocul de a locui in ea…